Ağız bakımı neden önemlidir?

35 yaş üstü erişkinler, çürüğe oranla dişeti hastalığı nedeniyle (periodontal hastalık) daha fazla diş kaybetmektedirler.  Diş çürüğü ve dişeti hastalığından korunmanın en iyi yolu, düzenli olarak iyi bir diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniğinden geçmektedir.

Dişeti hastalığı ve diş çürüğüne neden olan başlıca faktör, bakteri plağıdır. Plak dişe, dişeti hattına doğru yapışan renksiz ve sürekli organize olan bir film tabakasıdır. Günlük düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması, bakteri plağının oluşumunu engeller.

Dişler nasıl fırçalanmalıdır?

Diş hekiminiz tarafından dişlerinizin ve dişetlerinizin yapısına göre, yumuşak veya sert diş fırçası kullanmanız önerilebilir. Diş fırçası, dişe ve dişetlerine 45 derecelik bir açıyla yaklaştırılmalı ve yumuşak, dairesel hareketlerle dişler fırçalanmalıdır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır. Unutulmamalıdır ki,  bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir. Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde oluşmakta, diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede oluşmaktadır.

Diş ipi nasıl kullanılır?

Dişeti hastalığı, genellikle diş fırçasının ulaşamadığı, dişler arasındaki bölgelerde görülür. Diş ipi kullanımı bu bölgelerdeki bakteri plağını uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Ancak diş ipi doğru bir teknikle kullanılmalıdır.

Bunun için öncelikle, yaklaşık 20-25 cm uzunluğunda bir diş ipi alarak uç kısımlarını her iki elinizin orta parmağının uçlarının çevresine sarın. Her iki elinizde de baş ve işaret parmağınızı kullanarak yaklaşık 2,5 -5 cm'lik bir kısmı tutun ve başparmaklarınızın yardımıyla dişlerin arasına yerleştirin. Diş ipinin bir kısmını (yaklaşık 2,5 - 5 cm) parmaklarınız arasında gergin bir şekilde tutarak ve işaret parmağınızı kullanarak iki dişin arasındaki temas yüzeylerine sokun. Diş ipini dişler arasında zig-zag şeklinde yavaşça hareket ettirin. Diş ipini tüm diş ara yüzeyi boyunca uygulayın. Yukarı ve aşağı hareket uygulayarak diş ipini yeniden diş yüzeyine ve diş eti çizgisinin altına uygulayın. Dişetlerinin zarar görmemesi için dikkatli olun ve her diş arası için diş ipinin uygulama bölgesini değiştirin.

Bütün bu işlemlerden sonra ağzınızı plak ve yiyecek artıklarının uzaklaşması için bol suyla çalkalayın. İlk bir hafta boyunca dişetlerinizde hassasiyet ve hafif kanama olursa endişe etmeyin. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla bu şikayetleriniz geçecektir.

Ağız bakım ürünlerini nasıl seçmeliyim?  

Piyasada çok sayıda ve çeşitli ürünün olması doğru ürünü seçmede kafa karışıklılığına neden olabilir. Seçim yaparken onaylanmış ve diş hekiminizin tavsiye ettiği ürünleri satın almaya dikkat etmelisiniz. En iyi diş macunu ve en iyi fırça hangisidir sorularının cevabı, kişinin ağız durumuna göre değişebilir.

Otomatik ve elektronik diş fırçaları birçok hasta için güvenli ve etkili bir ağız bakımı sağlayabilir. Otomatik ağız yıkama makinaları, ağzınızı temizleyebilir fakat bakteri plağını uzaklaştırmaz. İyi bir ağız bakımı için diş fırçası ve diş ipiyle kombine kullanılmalıdırlar. Flor içeren diş pastaları ve gargarları, diş fırçası ve diş ipiyle beraber kullanıldıklarında, çürük oluşumunu %40 oranında azaltırlar. Yalnız unutulmamalıdır ki flor içerikli gargaralar 6 yaş altındaki çocuklar için uygun değildir. Diş taşı oluşumunu engelleyen diş pastaları, dişetinin üzerindeki bölgede etkilidir. Diş eti hastalığı, dişeti hattının altında başlar ve bu ürünlerin dişeti hastalığının erken dönemlerindeki etkileri henüz kanıtlanmamıştır.

Profesyonel bakım gerekli mi?

Günlük, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş taşı oluşumunu minimuma indirse de planlı aralıklarla diş hekiminiz tarafından yapılacak olan diş taşı temizliği gereklidir. Ömür boyu sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.