Periodontal genel olarak dişi kemiğe bağlayan baplar, diş eti, diş çevresi kemiği gibi dişin etrafındaki dokuları tanımlayan bir terimdir.

Periodontal hastalıklar, doğal dişlerin destek dokularında kademeli yıkıma neden olan dişeti iltihapları olarak tanımlanabilir. Sınıflamaları çok çeşitlidir ve hepsi için farklı tedavi yöntemleri vardır. Bakteri plağı (dental plak) genetik olarak yatkın bireylerde başlıca nedendir. Günlük düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı pek çok periodontal hastalığın oluşmasını engeller.

Ağız bakımı neden önemlidir?

35 yaş üstü erişkinler, çürüğe oranla dişeti hastalığı nedeniyle (periodontal hastalık) daha fazla diş kaybetmektedirler.  Diş çürüğü ve dişeti hastalığından korunmanın en iyi yolu, düzenli olarak iyi bir diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniğinden geçmektedir.

Dişeti hastalığı ve diş çürüğüne neden olan başlıca faktör, bakteri plağıdır. Plak dişe, dişeti hattına doğru yapışan renksiz ve sürekli organize olan bir film tabakasıdır. Günlük düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması, bakteri plağının oluşumunu engeller.

Dişeti sağlığına etki eden diğer önemli etkenler nelerdir?

  • Sigara kullanımı
  • Diabet (Şeker Hastalığı)
  • Stres
  • Diş sıkma ve gıcırdatma
  • İlaç kullanımı
  • Kötü beslenme

Periodontal Hastalık

Dental plak içerisindeki bakteriler, toksin üreterek diş etlerini irrite ederler ve dişetleri kırmızı, şiş ve kolay kanar hale gelir. Eğer bu irritasyon devam ederse, dişeti dişten ayrılarak bir boşluk (cep) oluşur. Hastalığının ileri safhalarında, dişeti ve dişi destekleyen kemikte yıkımlar oluşarak diş kayıpları meydana gelir.

Periodontal hastalığı önlemek için neler yapılmalıdır?

Dişeti hastalığını önlemenin en etkili yolu düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diş hekimi tarafından profesyonel diş temizliğinin yapılmasıdır. Maalesef kişisel çok düzenli diş bakımında bile dişeti hastalığı oluşabilir. Hastalık başladığında ilerlemesini önlemek için profesyonel müdahale gereklidir.

Dişlerimi Ne Kadar Sıklıkta Temizletmeliyim?

Diş temizleme, profesyonel olarak yılda iki defa yapılmalıdır. Dişeti hastalığına yatkın ve daha önce geçirmiş bireylerde 3-4 ayda bir tekrarlanabilir. Unutulmamalıdır ki dişeti hastalığını engellemenin yolu düzenli ağız bakımından geçer.