kanal tedavisiDişlerin içinde yer alan ve pulpa dokusu tarafından doldurulan boşluğun, diş hekimi tarafından tedavi edilmesine yönelik işlemdir, bu doku genellikle ’’Diş Siniri’’ olarak bilinse de, aslında sadece sinirden değil, damarlar, venler, lenf damarları ve bağ dokusundan oluşmaktadır.

Genel olarak, etkilenen diş sinirine rağmen, dişi çevreleyen dokuların sağlıklı olarak korunması, daha önce dişin kapladığı boşluktan kaynaklanan bakterilerin veya zararlı artıkların çevre dokulara zarar vermemesi, dokuların kaybedilmemesi hedef alınır.

Kök kanal tedavisi bu amacını nasıl gerçekleştirir?

İlk olarak kök kanal tedavisi sırasında, dişin iç kısmındaki bakteriler ve sinir dokusunun yıkımı sonucu oluşan organik artıklar ve bakteriyel toksinler uzaklaştırılır çünkü bunlar, vücutta iltihabi bir reaksiyon başlamasına sebep olurlar.
Bu işlemden sonra, dişin içi kısmının doldurulup örtülmesine geçilir; buradaki amaçsa, bakterilerin tekrar dişin iç kısmını işgal etmesini ve doku sıvılarının dişin iç kısmına sızarak yıkıma sebep olmasını engellemektir.

Kök kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Sanıldığının aksine, lokal anestezi altında gerçekleştirilen, tamamen ağrısız ve konforlu bir işlemdir. Günümüzde, çağdaş endodontik tedavi işlemleri genellikle güvenli lokal anestezikler uygulanarak tamamen ağrısız şekilde gerçekleştirilmektedir.

kanal tedavisi nasıl yapılır

Diş kökünde oluşan apse veya kist dişin çekilmesini gerektirir mi?

Endodontik tedavide uygulanan teknikler ve kullanılan maddelerdeki gelişmelerle dişin kök ucundaki apse giderilebilmektedir; tedavi süresi uzamakla birlikte, titiz bir çalışmayla hasta dişini yıllarca sorunsuz kullanabilmektedir. Kanal tedavisinin ardından yapılan periyodik muayenelerde, ilgili dişin durumu takip edilmekte ve apse veya kistin küçülüp küçülmediği film alınarak tespit edilmektedir. Başarılı olunamayan bazı inatçı vakalarda endikasyonu varsa, Apikal Rezeksiyon işlemi uygulanarak dişin ağızda kalmasına çalışılması önemlidir.